Bucataria din Franta


Ragout de vita


Timp de preparare:
3 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
400g carne de vita slaba, taiata bucatele
400g ciuperci proaspete, feliate
2 cepe, taiate marunt
2 ardei kapia copti si feliati
1 rosie mare, fara pielita si taiata cuburi
2 morcovi taiati bastonase
1 telina taiata bastonase
200ml supa de vita(folosim cub knor)
100ml vin alb
2 linguri ulei
1 lingurita rasa chimen macinat
Rozmarin proaspat
Tarhon proaspat
Sare
piper


Mod de preparare:

Punem uleiul la incins, adaugam ceapa si carnea de vita, amestecam si lasam la calit cam 10’ sa se rumeneasca. Adaugam ciupercile, ardeii copti, sare , piper si chimen. Amestecam si dupa 2’ turnam supa si vinul. Cand incepe sa fiarba punem restul de ingrediente si condimente si lasam la foc mic sa fiarba inca 2h si jumatate.
Eu am servit cu taitei, am decorat cu firicele de arpagic si felii de ardei iute. Se mai poate sevi cu garnitura de cartovi natur sau piure.
Pofta buna!
                                                     


Boeuf Bourguignon/Carne de vita in sos de vin



Timp de preparare: 
3 ore (complexitate medie) 

Ingrediente: 
1 kg pulpa/ceafa de vita
125 g slanina afumata, fara sorici
400 g morcovi
1 legatura de ceapa verde
60 g unt/4 linguri ulei de masline/ulei de orez
2 linguri de faina
50 ml coniac
150 ml vin rosu (de Burgundia)
5 catei de usturoi taiati feliute
1 buchet de verdeturi proaspete (patrunjel, rozmarin, cimbru, maghiran)
3 foi de dafin
oregano, cimbru, boabe de piper, boia iute, sare, piper macinat


Mod de preparare:

O noua reteta din Turul Frantei care mi-a placut in mod deosebit, din Burgundia, pe care am incercat-o, si nu imi pare rau. Te imbata gustul si mirosul.
Se taie carnea si slanina cubulete, carnea mai mare si slanina mai marunt. Se condimenteaza si se pun la calit intr-o cratita cu fundul mai gros (tuci) in unt, iar dupa cateva minute se adauga ceapa tocata si morcovii curatati si taiati cubulete.
Spalati si tocati verdeturile si adaugati-le peste carne. Condimentati, adaugati usturoiul, foile de dafin, cateva boabe de piper, boiaua, coniacul, vinul si lasati sa fiarba la foc foarte mic, cu capac, 2 ore si jumatate. Daca scade prea mult zeama, puteti adauga cateva linguri de apa clocotita.
Presarati peste mancare 2 linguri de faina si amestecati cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda sosul. Mai stati langa mancare, amestecand din cand in cand, inca 15-20 minute si este gata. Dregeti gustul.
Decorati portiile cu frunze proaspete de cimbru, patrunjel, rozmarin sau ce aveti. Pofta buna. Este o minunatie.
                                         

Prăjitură de sărbătoare din Franţa

          Timp de preparare: 
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
Aluat:- 200 ml de lapte
- 20 g de drojdie
- 100 g de unt topit călduţ
- 500 g de făină
- 4 linguri de zahăr
- 2 ouă
- ecoajă de lămâie
-sare
Crema:
- 250 ml de smântână proaspătă groasă
- 2 gălbenuşuri
- 4 linguri de zahăr
- 1 esenţă de vanilie


Mod de preparare:
Faceţi aluatul(e ca de cozonac) si lasati-l să se odihneasca o noapte la rece(eu l-am pus în frigider).
A doua zi, frământaţi iar aluatul şi îl aşezaţi în 2 forme rotunde cu diametrul de 28 cm. Faceţi-l să fie bine acoperite marginile.Lasaţi aluatul sa crească.
In acest timp, pregătiţi crema. Bateti usor smântâna ca pe frişcă si adaugaţi usor celelalte ingrediente pe rând.
Când aluatul a crescut, turtiţi-l la mijloc si vărsaţi crema.
Cu aluatul ce a dat peste margine puteti face un model in mijloc. Eu l-am amestecat cu cacao şi am pus la mijloc o foaie. Marginile le-am întors usor cu o furculiţă. Ungeti cu ou si coaceţi la 180°C (thermostat 6) cam 30 de minute(depinde de cuptor).
                                

Fricassée de caïon/Carne de porc in sos de vin

Timp de preparare:
3 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
1,5 kg de muschi si/sau ceafa de porc
6 linguri ulei de masline
125 ml vin alb
125 ml vin rosu
75 ml coniac
2 cepe
250 ml supa de legume (1 morcov, telina, ardei gras, pastarnac, cartof, ciuperci etc.)
tarhon, cimbru verde si uscat
faina alba
un polonic de smantana proaspata
sare, piper


Mod de preparare:

O alta reteta din Turul Frantei Eurosport, de data aceasta din Savoia.
Fricassée = bucati de carne fierte, inabusite in vin si smantana.
Caïon = denumire pentru porc in departamentul Savoie.
Taiati carnea cubulete nu prea marunte, cam de 2-3 cm latura si lasati-o la marinat, in frigider, intr-un baitz preparat din 2 linguri ulei de masline, vinul alb, coniac, cimbru, tarhon, piper si cateva crengute de cimbru verde. Dupa 10-12 ore (sau a doua zi), scoateti bucatile de carne din baitz, stoarceti-le bine si puneti-le pe un prosop absorbant cu care le tamponati bine. Dati-le prin faina si puneti-le imediat la prajit intr-o tigaie mai mare, antiaderenta, in care ati pus uleiul de masline ramas si cepele tocate marunt.
Prajiti carnea, amestecand din cand in cand, pana devine usor maronie. Adaugati apoi supa de legume, vinul rosu si baizul in care s-a marinat carnea.
Se lasa sa fiarba la foc foarte mic, cu capac, ~2 ore pana se inmoaie foarte bine carnea si scade sosul. Adaugati smantana, dregeti gustul de sare, piper si lasati sa mai fiarba inca 15 minute. Mancarea este gata. Eu am simtit nevoia sa mai pun putina boia iute si un praf de usturoi granulat. In baitz am pus si doua foi de dafin sfaramate. Am decorat cu patrunjel, cimbru si cateva feliute de morcov din supa. Pofta buna.
                         Prepelite umplute
Timp de preparare:
35 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Un platou principal festiv, excelent pentru o ocazie speciala. Nu este foarte dificil de realizat, trebuie doar tinut cont de cateva reguli simple, sa lasam carnea suficient la macerat si luat arome si sa nu se depaseasca timpul de 15-20 minute la gatit ca sa nu fie prea facute.

Se calculeaza in mod normal o prepelita de persoana, avand invedere ca se servesc si aperitive si alte bunatati , deci eu am folosit pentru 4 persoane 4 prepelite, mai avem nevoie de 100 ml ulei, 150 ml vin alb , condimente, o lingura de verdeata ( salvie, rozmarin, ce preferati fiecare) . Pentru umplutura : 200 grame de ficat de pui, un fir de ceapa verde, o mana de ciuperci, 2 linguri ulei de masline,sare , piper, putin delikat, verdeturi taiate fin, 2 felii de paine mai groase inmuiate in lapte, un ou intreg.


Mod de preparare:

Preparare: se spala si se curata bine prepelitele si pun intr-un vas mai adanc. Turnam peste ele un amestec facut din 100 ml ulei , 150 ml vin alb demisec, 100 ml apa, sare, piper, o lingurita boia, o lingura de ierburi maruntite ( eu am pus salvie si putin rozmarin, ambele de la congelator ca asa aveam) . Se lasa sa stea in amestecul asta la frigider minim 3 ore, ideal este sa se lasam cu o seara inainte pana la momentul prepararii.
Preagatim compozitia cu care vom umple prepelitele, taiem bucatele mici ficatul de pui si ciupercutele si rondele fine ceapa verde. Daca preferati o compozitie mai omogena puteti sa faceti totul cu robotul sa obtineti o compozitea asemanatoare cu carnea tocata ( eu prefer sa ramana bucatele ).
Punem intr-o tigaie cele 2 linguri de de ulei de masline si cand este incins adaugam ficatul de pui , ciupercile si ceapa verde. Condimentam dupa gust si lasam sa se faca la foc mic pret de 8-10 minute .
Dupa aceea lasam compozitia la racit si cand este doar calduta adaugam miezul de paine inmuiat in lapte , bine stors apoi, si un ou intreg. Omogenizam bine cu o spatula si mai condimentam daca este cazul. Cu aceasta compozitie umplem bine prepelitele sa stea umflate, si le asezam apoi intro tigaie mai mare cu peretii inalti. Eu am legat piciosusele cu un fir de ata ca sa stea apropiate si le-am aranjat cu grija in tigaie, nu am cusut locul de umplutura pentru ca nu iese si arata mai bine asa. Turnam peste ele compozitia in care au stat la macerat, acoperim cu un capac si le lasam la foc mic primele 10-15 minute, rotindu-le din cand in cand.
Dupa 10-15 minute putem sa lasam focul putin mai mare si le rotim cu grija sa se faca pe ambele parti inca 5-10 minute. Dupa ce a scazut apa de la ele gustam putin piscand cu o furculita spatele unei prepelite sa vedem daca este bine facuta, trebuie sa ramana putin ferma sa nu fie prea moale ca isi pierde aroma. Se servesc calde cu ce garnitura doriti dumneavoastra, eu am facut de data asta cateva rondele de cartofi si cateva pastai late proaspete trase in unt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.